Μάρκος Βαμβακάρης revisited: Οι κορυφαίες διασκευές που ενέπνευσε ο "Πατριάρχης"

Με αφορμή το ολοκαίνουριο track που έφερε για πρώτη φορά κοντά σε studio ηχογράφηση τους Imam Baildi και τον Κωστή Μαραβέγια, με τα "Ζηλιάρικά σου Μάτια" του Μάρκου, θυμόμαστε μερικές ακόμα σημαντικές διασκευές και remix που έχουν ως βάση τους μνημειώδη τραγούδια του Πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού.



"Μινόρε της Αυγής" - Gadjo Dilo:



Το 2013 στο πρώτο τους album, οι Gadjo Dilo διασκεύασαν το τραγούδι - σταθμό (χαρακτηρισμένο ως το πιο ερωτικό ελληνικό τραγούδι όλων των εποχών) σε gipsy-swing ρυθμό δίνοντας του νέο ηχόχρωμα. Το πρωτοτραγούδησε η "Ξακουστή Τετράς του Πειραιά", η ιστορική μουσική παρέα του Μάρκου, σε μουσική Σπύρου Περιστέρη και στίχους Μίνωα Μάτσα, το 1936.
Η εκτέλεση που παραθέτουμε προέρχεται από το πρώτο "The Church Sessions" του Pepper 966 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου.


"Καϊξής" - Imam Baildi


Το 2010 στο δεύτερο studio album τους, οι Imam Baildi δημιουργούν ένα remix - mashup πάνω στον "Καϊξή" που ερμήνευσε η "Ξακουστή Τετράς του Πειραιά σε μουσική Απόστολου Χατζηχρήστου και στίχους Γιώργου Φωτίδα το 1948, χρησιμοποιώντας και sample από τις "Νύχτες Μαγικές" του Βασίλη Τσιτσάνη.

"Εφουρμέναμε ένα βράδυ" - Doumani All-Stars / MC Yinka

To 2017 οι Doumani All-Stars, η νεοσύστατη μουσική κολλεκτίβα με έδρα την Αθήνα που γουστάρει να σκαλίζει τα παλιά τραγούδια της μαγκιάς μπολιάζοντας τα με μιαν εικονοκλαστική άποψη, μπολιάζει το κλασικό απαγορευμένο "Εφουμέρναμε ένα βράδυ" του 1930 σε μουσική, στίχους και ερμηνεία του Μάρκου, σε reggae beats, με την guest συμμετοχή του MC Yinka στα vocals, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την επισήμανσή τους ότι "ρεμπέτης στον Περαία ή ράσταμαν στο Κίνγκστον, τα ντέρτια της παρανομίας είναι ίδια παντού και πάντα".

"Φραγκοσυριανή" - Locomondo

Ιδιαίτερα δημοφιλής και στα mainstream playlists, η reggae εκδοχή της Φραγκοσυριανής από τους Locomondo που πρωτοακούστηκε το 2005, πατώντας φυσικά στο αριστούργημα του Μάρκου Βαμβακάρη των αρχών της δεκαετίας του '30, παραμένει έως σήμερα μία από τις πλέον πολυακουσμένες remastered επανεκτελέσεις ρεμπέτικου τραγουδιού. Το συγκεκριμένο βίντεο αντλήθηκε από συναυλία του συγκροτήματος το 2011 στο Θέατρο Πέτρας.

ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:

Μιχάλης Ποριώτης

Σχόλια